برد دستگاه های موبایل یکی از موارد بسیار حساس در بین انواع تعمیرات موبایل محسوب می شود. بسته به نوع خرابی در برد، تعمیرکار حرفه ای و مجرب در این خصوص می تواند تعمیر برد موبایل را با حفظ کیفیت دستگاه انجام دهد. از زمانی که گوشی های هوشمند راهی بازار شده اند، متد های تعمیرات موبایل نیز تغییر کرده است. در حال حاضر با وجود تنوع بالایی که این گوشی های هوشمند دارند، مشکلات ایجاد شده در آن ها نیز بسیار متنوع تر است و از این بابت نیز عیب یابی آن ها و انجام تعمیرات لازم پیچیدگی های بیش تری یافته است. در نتیجه انجام تعمیرات تخصصی موبایل به مهارت و تجربه کافی نیاز دارد و برای انجام آن به بهترین شکل ممکن، تعمیرکاری کاربلد، مجرب و از همه مهم تر با دقت نیاز است.
در بین مشکلات متعددی که برای یک گوشی موبایل ممکن است ایجاد شود، خرابی برد موبایل و تعمیر برد موبایل یکی از شاخص ترین ایراداتی است که در تلفن های همراه هوشمند مشاهده می شود. در ادامه به بررسی هر آن چه که نیاز است در این خصوص بدانیم خواهیم پرداخت تا با رویکردی دقیق برای تعمیر برد موبایل خود تصمیم بگیریم. اما در وهله نخست بهتر است بدانیم برد در گوشی های موبایل چه وظیفه ای به عهده دارد. در مرحله بعد نیز در نظر داشته باشید که کار تعمیر برد تلفن همراه باید توسط متخصصین این کار صورت بگیرد.
نشانه های خرابی برد گوشی
قبل از اینکه برای تعمیر برد موبایل اقدام کنین، باید مطمئن بشین مشکل بوجود اومده برای دستگاه، به دلیل خرابی برد هست. به همین دلیل آشنایی با علائم خرابی برد اهمیت زیادی در شناسایی ریشه مشکل و تعمیر مؤثر داره. در اینجا با رایجترین نشانههای خرابی برد آشنا میشیم:
• اختلال در شارژ یا تخلیه سریع باتری
اگر سرعت شارژ خیلی پایینه و یا هنگام شارژ گوشی بیشازحد داغ میشه، ممکنه برد گوشی ایراد پیدا کرده باشه. همچنین خالی شدن ناگهانی باتری بهطوری که در عرض چند ثانیه، چندین درصد از شارژ گوشی کم بشه، یکی دیگه از نشانههای خرابی برد موبایل هست. البته توجه داشته باشین که خرابی خود باتری گوشی هم میتونه این مشکلات رو بوجود بیاره که ازینرو لازمه ابتدا سلامت خود باتری چک بشه.
• عدم شناسایی سیم کارت
گاهی اوقات بروز مشکل در مدار مربوط به آنتن یا سیم کارت باعث میشه تا گوشی سیم کارت رو نشناسه و یا مدام از شبکه بیرون بپره. همچنین آنتندهی ضعیف هم یکی دیگه از نشانههای خرابی برد آنتن هست.
• علائم سوختگی
گاهی اوقات سوختگی یا خرابی برد و دیگر قطعات داخلی موبایل باعث میشه بو یا صدای غیرعادی از دستگاه حس کنین. این یکی از نشانههای جدی خرابی برد هست که باید هرچه زودتر، قبل از اینکه مشکلات بیشتری برای برد پیش بیاد و دیگه قابل تعمیر نباشه، نسبت به رفع اون اقدام کرد.
• گرمای بیش از حد گوشی
بهطور طبیعی هنگام اجرای برنامههای سنگین یا هنگام شارژ شدن، گوشی کمی داغ میکنه؛ اما اگر در حالت عادی گوشی بیشازحد زیاد میشه، احتمال خرابی اتصال در برد و قطعاتی مثل CPU وجود داره که باید حتماً بررسی بشه.
• قطع شدن پورتها
اگر پورتهای گوشی مثل پورت شارژ _یا در صورت وجود پورت هدفون_ بهدرستی کار نمیکنه، این احتمال وجود داره که برد مربوطه در داخل گوشی ایراد پیدا کرده باشه.
• اختلال در عملکرد سنسورها یا قطعات
گوشی از قطعات و سنسورهای مختلفی مثل بلندگو، دوربین، سنسور مجاورت و… تشکیل شده که همه اینا یه قطعه ویژه روی برد دارن. وقتی هریک از این قطعات خراب بشه و عملکرد ایدهآلش رو از دست بده، میتونه نشونهای از خرابی این قطعهها روی برد باشه.
• مشکلات تاچ، خاموشی ناگهانی یا هنگ کردن
همچنین علاوهبر اختلال در عملکرد تاچ گوشی، اگر موقع استفاده از دستگاه، گوشی یهویی خاموش بشه، دائم هنگ کنه یا سرعتش خیلی بیاد پایین، ممکنه مشکل از بردش باشه.
دلایل خرابی برد موبایل
خرابی برد گوشی میتونه به دلایل مختلفی اتفاق بیفته که در اینجا اونا رو مرور میکنیم:
• آب خوردگی
یکی از اصلیترین دلایل خرابی برد گوشی، آب خوردگیه. حتی اگر گوشی ضدآب باشه، وارد شدن یه قطره آب به محیط داخلی گوشی میتونه اتصالات داخلی رو خراب کرده و ایجاد سولفاته کنه و در نتیجه در اتصال مدارها و مسیرهای روی برد اختلال بوجود بیاره.
• نوسان برق
نوسانات برق موقع شارژ کردن هم میتونه باعث سوختن آیسیها و مدارهای روی برد بشه، بهخصوص اگر از شارژرهای غیراصل یا تقلبی استفاده بشه که احتمال خرابی برد بیشتر میشه؛ چراکه این شارژرها ولتاژ غیراستاندارد به دستگاه میدن و به مدار شارژ، باتری و سایر قطعات آسیب میرسونن.
• داغ شدن
داغ شدن بیشازحد گوشی هم یکی از دلایل رایج خرابی برده. وقتی گوشی برای مدت طولانی برنامههای سنگین مثل بازیهای گرافیک بالا رو اجرا میکنه، دمای برد بالا میره. اگر این وضعیت ادامه پیدا کنه، قطعات حساس مثل CPU یا آیسی شارژ ممکنه آسیب ببینن. همچنین کار کردن با گوشی حین شارژ یا قرار گرفتن گوشی در محیط گرم مثل زیر نور آفتاب برای مدت طولانی میتونه دمای گوشی رو بیشازحد بالا ببره.
• استفاده از قطعات تقلبی
یه دلیل دیگه، نصب یا استفاده از قطعات تقلبیه. مثلاً اگر باتری یا شارژر فیک برای گوشی استفاده بشه، ممکنه به مرور زمان به برد فشار بیاره و باعث آسیب دیدن برد بشه.
• مشکلات کارخانهای
در موارد نادر، مشکلات کارخانهای باعث میشه برد گوشی از همون ابتدا خوب کار نکنه. این مشکل بیشتر تو گوشیهای ارزون یا مدلهای قدیمیتر دیده میشه.
• ضربه
ضربه شدید فیزیکی هم میتونه برد رو خراب کنه؛ مثلاً اگر گوشی از دست کاربر بیفته یا تحت فشار زیادی قرار بگیره، برد ترک میخوره یا قطعات روی اون و یا اتصالات بین قطعات شل میشه که نتیجه اون از کار افتادن قسمتهای مختلف دستگاهه.
آیا امکان تعمیر برد موبایل وجود دارد؟
پاسخ به این سوال در واقع به نوع ایراد وارد شده در برد موبایل بستگی دارد. بسته به نوع خرابی و قطعه معیوب در برد، می توان در خصوص امکان تعمیر آن نظر داد. برخی مواقع خرابی در قطعاتی است که با تعمیر و حتی تعویض آن ها می توان مشکل ایجاد شده در برد را برطرف کرد و به این ترتیب تعمیر برد موبایل را انجام داد.
اما با این حال در مواقعی نوع ایراد بسیار جدی تر بوده و با تعمیر و تعویض جزئی قطعات برد دستگاه تعمیر نمی شود. در این مواقع ممکن است نیاز به تعویض کلی برد دستگاه باشد. در نتیجه ممکن است همیشه برد موبایل قابلیت تعمیر شدن را نداشته باشد. اما با این حال بسته به میزان تخصص، تجربه و مهارت تعمیرکار برد دستگاه، تعمیر برد موبایل در مراکزی که تعمیرات تخصصی ارائه می دهند امکان پذیر است.
مزایای تعویض برد گوشی
تعویض برد یکی از اون کاراییه که میتونه گوشی رو از مرگ حتمی نجات بده، ولی خب همیشه هم بیدردسر نیست. ابتدا مزایای تعویض برد گوشی رو توضیح میدیم. تعویض برد معمولاً یه راه سریع و مطمئن برای رفع مشکلات اساسی گوشیه، مخصوصاً وقتی برد اصلی بهخاطر آبخوردگی یا سوختگی شدید دیگه قابل تعمیر نیست. این کار به تعمیرکارا این امکان رو میده که گوشی رو تو زمان کمتری درست کنن و مشتری هم سریعتر گوشیش رو تحویل بگیره. ضمن اینکه تو بعضی موارد مثل گوشیهای پرچمدار، تعویض برد میتونه به نفع تعمیرکار باشه چون نیاز به مهارت و تجربه بیشتری داره و در نتیجه اجرت بیشتری به دنبال داره.
از طرف دیگه، برد جدید معمولاً همه مشکلات مرتبط با عملکرد کلی گوشی رو رفع میکنه. یعنی اگر گوشی مشکل شارژ، داغ شدن یا از کار افتادن یه سری قطعات رو داشته باشه، با تعویض برد مثل روز اول میشه و تقریباً تمامی این ایرادات رفع میشه.
معایب تعویض برد گوشی
همونطور که اشاره کردیم تعویض برد همیشه یه راهکار بینقص و ایدهآل نیست. اولین چالش، هزینه تعویض برده. برد اصلی گوشی معمولاً قیمت بالایی داره، مخصوصاً برای گوشیهای جدیدتر یا پرچمدار. اگر مشتری بخواد هزینه کمتر بده، ممکنه دنبال بردهای استوک یا تقلبی باشه که دردسرای خاص خودشونو دارن. این بردها بعد از تعویض ممکنه مشکلات جدیدی رو برای دستگاه بوجود بیارن که طبیعتاً مشتری این مشکلات رو گردن تعمیرکار میندازه در حالی که علت اصلی کیفیت پایین برده.
یکی دیگه از مشکلات اینه که تعویض برد نیاز به دقت خیلی بالا داره. اشتباه تو نصب میتونه باعث بشه گوشی اصلاً روشن نشه یا سایر قطعات موبایل آسیب جدی ببینن. برای تعمیرکارای تازهکار، این یه چالش جدیه.
علاوهبر اینا، گاهی برد جدید ممکنه با یه سری قطعات گوشی هماهنگ نباشه. این یعنی بعد از تعویض، ممکنه یه سری مشکلات جدید مثل کار نکردن دوربین یا سنسورها ظاهر بشه که باید دوباره برای تعمیر اونا اقدام کرد؛ البته اگر قابل تعمیر باشن!
یه نکته دیگه هم اینه که اگر گوشی خیلی قدیمی باشه، تعویض برد ممکنه اصلاً منطقی نباشه. مشتری از شما انتظار داره با هزینه کمتر گوشی رو به حالت اولیه برگردونین، ولی شاید ارزشش رو نداشته باشه؛ چون همونطور که گفتیم برد اصلی موبایل قیمت بالایی داره و گاهی اوقات برای گوشیهای قدیمی، قیمت برد هم اندازه قیمت خود گوشی و یا حتی بیشتر میشه.

نکات مهم تعویض و تعمیر برد گوشی
مهمترین نکاتی که هنگام تعویض یا تعمیر برد گوشی باید رعایت کنین شامل این موارد میشه:
- عیبیابی دقیق
قبل از هر کاری، مهمه بتونین مشکل دقیق گوشی رو تشخیص بدین تا بهترین اقدام انجام بشه. آشنایی با علائم خرابی برد نقش مهمی توی فرآیند عیبیابی ایفا میکنه.
- استفاده از قطعات با کیفیت
برای تعویض قطعات و برد حتماً از قطعات باکیفیت استفاده کنین. استفاده از قطعات تقلبی اگرچه ممکنه هزینه نهایی رو برای مشتری کمتر کنه، اما در نهایت خودش باعث بروز مشکلات جدیدی میشه و اعتبار شما رو بهعنوان یه تعمیرکار پایین میاره.
- ارتقای مهارت
تعمیر برد فرآیند حساسیه و باید مهارتهایی مثل لحیمکاری دقیق رو بهخوبی بلد باشین تا بتونین تعمیر رو به نحو احسن انجام بدین.
- توجه به زمانبر بودن تعمیر
در صورتی که قصد تعمیر برد گوشی رو دارین، حتماً قبلش به مشتری اطلاع بدین که این فرآیند ممکنه زمان زیادی لازم داشته باشه و در صورتی که مشتری میتونه صبر کنه، اونوقت عملیات تعمیر رو شروع کنین؛ در غیر اینصورت ممکنه مشتری به شما برای تعمیر هرچه سریعتر برد فشار بیاره و همین باعث بشه تا کیفیت تعمیر کاهش پیدا کنه.
- استفاده از ابزار مناسب
برای تعمیر یا تعویض برد حتماً از ابزار تعمیرات موبایل باکیفیت و تخصصی استفاده کنین. این ابزار باعث میشن کیفیت کار شما بالاتر بره و از آسیب دیدن برد یا سایر قطعات موبایل جلوگیری میکنن.