پکیج دیواری محصولی برای گرمایش منازل و تامین آب گرم برای خانوارها است. که باعث افزایش آسایش و راحتی مصرف کنندگان آن شده است. این دستگاههای قدرتمند جایگزین آب گرمکنهای قدیمی شدهاند؛ که نقاط ضعف زیادی داشتند و در بسیاری از مواقع، ما را از استفاده از آب گرم بیبهره میگذاشتند.
در واقع، زمانی که ما از پکیج دیواری به صورت مناسب و با دقت بالا نگهداری کنیم و به نکات با اهمیت آن توجه داشته باشیم، عمر مفید آن افزایش پیدا خواهد کرد و میتوان بازدهی بیشتری از محصول انتظار داشت. در صورتی که به این نکات هر چند جزئی، بیتوجهی شود، علاوه بر اینکه برای تعمیر و یا خرید مجدد باید هزینه زیادی بپردازیم؛ به طور هم زمان از داشتن آب گرم برای استحمام و شست و شو و همچنین داشتن سیستم گرمایشی برای خانه محروم خواهیم شد.

نکات طلایی نگهداری از پکیج
به کمک نکات قید شده در این بخش هم نسبت به عملکرد بهینه پکیجتان اطمینان خواهید یافت و هم خیالتان راحت میشود که این دستگاه تا سالهای سال برایتان کار خواهد کرد.
- پکیج خود را به صورت منظم و دورهای سرویس کنید.
- برای دستگاه خود یک فیلتر مغناطیسی خریداری کنید.
- برای جلوگیری از آسیب به دستگاه و نگهداری از پکیج، از مواد ضد خوردگی استفاده کنید.
- به صورت منظم ورودی های پکیج، شامل آب و برق و گاز را مورد بررسی قرار دهید.
- از چک کردن پمپ آب پکیج غافل نشوید.
- برای ورودی آب سرد از صافی استفاده کنید.
- دودکش پکیج را بررسی کنید تا انسداد و گرفتگی نداشته باشد.
۱. سرویس دورهای پکیج را نادیده نگیرید
یکی از مهمترین نکات در رابطه با نگهداری پکیج، سرویس سالانه آن است. مزیت اصلی خدمات سالانه این است که ایرادات دستگاه را میتوان به راحتی و قبل از آنکه دیر شود تشخیص داد. این مورد مهمترین راهکار برای افزایش طول عمر پکیج است که بسیاری افراد نسبت به آن غفلت میکنند.
نکته مهم اینکه خدمات سالانه باید توسط یک تکنسین آموزش دیده و ماهر صورت بگیرد.
۲. برای خرید فیلتر مغناطیسی سرمایه گذاری کنید
در هر سیستم گرمایش مرکزی، قطعهای به نام فیلتر سیستمِ ساخته شده از فلز یا پلاستیک وجود دارد که در مسیر لولههای سیستم گرمایش متصل میشود. هسته این فیلتر به یک قطعه مغناطیسی مخصوص متصل شده که هر گونه آلودگی وارد شده به سیستم را در طول سالها استفاده جمعآوری میکند.از دیگر مزایای فیلتر مغناطیسی این است که تکنسین بوتان یا برند دیگری که در خانه دارید، به راحتی میتواند آن را در طول سرویس سالانه تمیز کند.
۳. از مواد ضد خوردگی استفاده کنید

ماده ضد خوردگی محلول خاصی است که از خوردگی پکیج جلوگیری میکند و تجمع کثیفی و رسوب را در داخل دستگاه کاهش و میانگین طول عمر پکیج را افزایش میدهد.
در عین حال باید بدانید که سیستم گرمایشی از فلزات مختلفی تشکیل شده که پتانسیل خرد شدن و مسدود کردن اجزا را در طول زمان دارند. ماده ضدخوردگی با تشکیل یک لایه محافظ از این اتفاق جلوگیری میکند.
۴. ورودی های پکیج را بررسی کنید
بسیاری از خرابیهای پکیج با ورودیهای آن ارتباط دارند. توصیه میشود که به صورت دورهای ورودیهای گاز، آب و برق را چک و اگر ایرادی دارند برطرف کنید.
۵. پمپ آب پکیج را چک کنید
پمپ پکیج که یکی از گران قیمتترین اجزاء این دستگاه است، وظیفه جریان دادن آب در رادیاتورها و راه اندازی سیستم گرمایشی را بر عهده دارد. این قطعه نیز بنا به دلایل متفاوت ممکن است دچار ایراد شود که با بررسی دورهای آن میتوانید به موقع متوجه ایرادات شده، آنها را برطرف کنید.
۶. برای ورودی آب سرد از صافی استفاده کنید
آب ورودی به ساختمان معمولا شن و خاک به همراه دارد. از این رو توصیه میشود از یک صافی در ورودی آب سرد استفاده کنید. همچنین باید این صافی را به طور مرتب تمیز کنید.
۷. دودکش پکیج را بررسی کنید
بررسی دودکش پکیج به لحاظ ایمنی نیز اهمیت زیادی دارد چرا که گرفتگی آن مانع خروج دود شده، باعث بروز آسیب جانی میشود. توصیه میشود دودکش را به صورت دورهای بررسی و هر گونه انسداد را برطرف کنید.
توجه به محل مناسب نصب پکیج
استفاده از پکیج به این علت خیلی زود رایج شد، که در مدت زمان کم تر و خیلی سریع آب را گرم می کند. اما در صورتی از امکانات و مزیت های آن بهرمند خواهید شد که به نکات مهم در نگهداری آن دقت داشته باشید. نکته اول در نگهداری این محصولات گرمایشی توجه به محل نصب آنها است تا مشکلات آینده به وجود نیاید.
بهترین محل نصب پکیجهای دیواری در آشپزخانه، انباری، گاراژ یا فضاهای این چنینی است. این مورد مزیت مهم پکیجها به شمار میرود تا بتوان آنها را در فضاهای کوچک، نصب و استفاده کرد. بهتر است بدانید که، محل نصب باید یک الی دو متر از زمین فاصله داشته باشد. و محلی مناسب است که بتوان در صورت نیاز به تعمیر، این کار را به راحتی انجام داد.
نصب پکیج دیواری در محیطهای با متراژ کمتر از ۶۰ متر ممنوع است و بهتر است این دستگاهها را در فضای بسته نصب کرد. با این حال، در صورت رعایت نکات ایمنی میتوان آنها را در بالکن یا تراس نیز استفاده کرد.
بررسی صافیها، رسوب گیر و فیلتر پکیج دیواری
در صورتی که مشکل رسوب گرفتن زود به زود محصول را دارید، باید بگوییم صافی یا فیلتر آن دچار مشکل شده است. در حقیقت، رسوب گیر پکیجها جلوی چسبیدن رسوب آب را میگیرد و در صورتی که در مناطقی زندگی می کنید که آب آن سنگین است، باید به کیفیت فیلتر و صافی دقت کنید و به طور مداوم آن ها را بررسی و تعویض کنید.
این رسوب گیرها یا فیلترها در داخل مبدل قرار میگیرند و در صورتی که از یک فیلتر باکیفیت در مناطق گفته شده استفاده نشود، رسوب گرفتن پکیج افزایش پیدا خواهد کرد و در نتیجه، فشار آب گرم کاهش می یابد.
انواع فیلتر های پکیج
در مورد انواع فیلتر پکیج دیواری و صافیهای آن، میتوان نمونههای متعددی را در بازار جستوجو کرد. برای نمونه، فیلترهای مغناطیسی از جمله مهمترین آنها هستند. عملکرد این مدلها به صورتی است که با استفاده از میدان مغناطیسی رسوب آب را به خود جذب میکنند. میتوان فیلتر پکیج ایران رادیاتور را یکی از نمونههای آن دانست.
مزیت فیلتر مغناطیسی در کیفیت بالا و قدرت رسوب گیری آن است. البته، نوع پلی فسفات نیز در دسته فیلترهای پکیج دیواری طراحی شده است که با استفاده از جذب فسفات آب، از رسوب آن جلوگیری خواهد کرد. اگر از فیلتر پلی فسفات استفاده می کنید، برای عملکرد بهتر آن، آب ورودی را به شیر آب سرد وصل کنید.
نحوه تمیز کردن فیلتر و صافی پکیج و نکات مربوط به آن
همان طور که اشاره شد فیلتر و صافی پکیج دیواری نقش اساسی را در جلوگیری از رسوب دستگاه و آسیب دیدن قسمتهای مختلف آن دارد. در واقع، رسوب و موادی که در آب ورودی پکیجها وجود دارد، در لولهها و مسیر رفت و برگشت آب، جمع میشود و علاوه بر فشار آمدن به موتور، مصرف انرژی را نیز افزایش میدهد.
همچنین، در صورت توجه نکردن به تمیزی مداوم فیلتر و صافی پکیج دیواری، آسیبهایی مانند گریپاژ موتور یا اختلال جریان آب به وجود خواهد آمد.
نکات زیادی در مورد تمیز کردن فیلتر و صافی این دستگاه وجود دارند. اولین نکته توجه به تمیز کردن دائمی و به موقع آن از رسوب است. در مرحله بعدی، میتوان در صورت خرابی فیلتر یا صافی آن را با یک مدل جدید تعویض کرد اما در غیر این صورت باید با دقت زیاد رسوب آن را از بین برد.
برای تعویض صافی برگشت باید طبق مراحل زیر پیش رفت:
- خارج کردن صافی برگشت قدیمی
- باز کردن شیلنگ برگشت آب از زیر پکیج دیواری
- بستن صافی برگشت جدید و اتصال شیلنگ آب
برای تعویض فیلتر پلی فسفات که بیشتر در پکیجهای دیواری استفاده میشوند؛ نیز میتوان براساس مراحل زیر اقدام کرد. که بهتر است توسط کارشناسان انجام شود:
- بررسی مسیر ورودی و خروجی آب
- برش قسمتی از لوله آب ورودی و اطمینان از خروج آب سرد مدار
- نصب یک والو و سه راهی برای بای پس و هدایت آب از مسیر جدا
- نصب فیلتر روی محصول
البته، پس از گذشت حدود ۶ ماه از کارکرد دستگاه بهتر است توسط کارشناسان بررسی شود تا در صورت نیاز به تعویض صافیها یا فیلتر، این کار به موقع انجام شود. رسوب گیری دستگاه نیز که توسط تعمیرکاران و کارشناسان انجام میشود تاثیر زیادی در افزایش طول عمر پکیج دارد.
پکیج چگونه کار می کند؟

پکیج به طور متوسط چقدر عمر می کند؟
معمولا عمر متوسط یک پکیج بین ۱۰ تا ۱۵ سال است. معمولا توصیه میشود ۱۰ سال پس از استفاده از پکیج آن را تعویض کنید. با این حال باید بدانید که عمر پکیج تا حد زیادی به تعداد دفعات سرویس و شیوه نگهداری شما بستگی دارد. در واقع شما باید تمام تلاش خود را بکنید تا پکیجتان تا حد امکان سالم بماند و عملکرد بهینه داشته باشد.
خبر خوب اینکه اگر بدانید چه کارها و اقداماتی باید انجام بدهید، افزایش عمر پکیج کار چندان دشواری نخواهد بود و شما را از صرف هزینههای سنگین برای تعمیر پکیج نجات خواهد داد.
دمای مناسب برای پکیج
تنظیم دمای مناسب برای پکیج، یکی از مهمترین عوامل در افزایش عمر مفید دستگاه و کاهش مصرف انرژی است. دمای بیش از حد بالا نه تنها باعث مصرف بیشتر انرژی میشود، بلکه به مرور زمان به قطعات داخلی پکیج آسیب میرساند. از طرفی، دمای پایین نیز باعث کاهش راندمان گرمایشی میشود.
عوامل موثر بر دمای مناسب پکیج
- فصل سال: در فصل زمستان به دمای بالاتری نیاز است، در حالی که در فصل تابستان دمای کمتری کافیست.
- متراژ ساختمان: ساختمانهای بزرگتر به دمای بالاتر و ظرفیت گرمایشی بیشتری نیاز دارند.
- عایق بندی ساختمان: ساختمانهایی که به خوبی عایق بندی شدهاند، به دمای کمتری نیاز دارند.
- نوع پکیج: هر پکیج دارای محدوده دمایی خاصی است که در دفترچه راهنمای آن ذکر شده است.
دمای مناسب برای آب مصرفی
- دمای بهینه: دمای مناسب برای آب مصرفی بین ۴۰ تا ۴۵ درجه سانتیگراد است.
- دلایل: دمای بالاتر از این باعث افزایش مصرف انرژی و سوختن دست میشود و دمای پایینتر نیز برای شستشو کافی نیست.
دمای مناسب برای سیستم گرمایش
- دمای بهینه: دمای مناسب برای سیستم گرمایش (رادیاتورها) به عوامل مختلفی مانند متراژ ساختمان، نوع عایق بندی و نوع رادیاتورها بستگی دارد.
- محدوده دمایی: به طور معمول، دمای سیستم گرمایش بین ۶۰ تا ۷۵ درجه سانتیگراد تنظیم میشود.
- توجه: دمای بالا باعث افزایش مصرف انرژی و رسوبگیری در سیستم گرمایشی میشود.